Knappe prestaties van onze nieuwelingen op EK MTB Jeugd @Graz (Oostenrijk)

Knappe prestaties van onze nieuwelingen op EK MTB Jeugd @Graz (Oostenrijk)

Van 10 tot 14 augustus werd in Graz (Oostenrijk) het Europees Kampioenschap MTB voor de jeugd georganiseerd.  Om deel te nemen aan dit kampioenschap dien je een team te vormen van drie waarvan minstens  1 renster. Onze nieuwelingen Jitse Van Thillo en Ewout Verhulst  namen deel met Britt Segers (Intrasys-NoDrugs MTB Dreamteam) onder de naam “Granville MTB Dreamteam”.

De eerste dag werd de team time trial gereden. Dit is een kleine tijdrit met het hele team samen. Het Granville MTB Dreamteam eindigde op 44ste plaats van de 61 teams.

De tweede dag stond de team relay op het programma: om beurten moeten de renners 1 rondje rijden op het XCO parcours. Ewout ging van start maar kon jammer genoeg niet niet goed opschuiven in de start. De volgende ronde had Jitse meer succes en haalde enkele enkele renners/rensters in.  De laatste was voor Britt die zonder al te veel plaatsen kwijt te geven de finish bereikte. Het team eindige als 51ste.

De MTB Combined was voor de derde dag. Eerst werd de techniek van de renners getest. Hoe meer fouten hier gemaakt werde, hoe later je kon starten in de race achteraf. Jitse: “ik maakte wat meer fouten dan ik had gehoopt. Doordat ik 5 fouten maakte startte ik op 1 min 40 sec achter de eerste renners starten. Ik startte samen met nog 20 andere renners. Ik verloor enkele plaatsen door opstoppingen want toen we het bos in draaiden hadden we de groep voor ons ook al ingehaald. Ik bleef de hele wedstrijd op mijn plaats hangen en ik eindigde zo als 82ste van de 117 deelnemers. Eouwt was 85ste. Britt eindigde als 46ste van 64 deelneemsters.

De vierde dag reden de renners  de XC-large (1 lange klim van bijna 7 km en dan bijna uitsluitend afdalen). In de start ging het heel hard maar door een opstopping konden Jitse en Ewout tijdens het eerste deel van de klim op de weg niet opschuiven. In het tweede deel ging het parcours offroad. Vanaf dan lukte opschuiven wel.  Jitse vertelt: “Tijdens een extra lus in de afdaling kon ik een beetje langer blijven fietsen bergop terwijl de rest al begon te lopen zo won ik weer enkele plaatsjes. In de afdaling haalde ik nog enkele renners in en moest ik nog spurten met een Zwitser. Daardoor eindigde ik als 65ste.” Well done, Jitse! Ewout eindigde na een mindere dag als 91ste en Britt was 45ste.

De laatste dag werden 2 ronden en een startronde gereden op het XCO parcours.  Jitse koos de linkerkant zodat hij de buitenbocht kon nemen.  “Voor de wedstrijd had ik mij voorgenomen om niet te snel en te gevaarlijk te starten. Een goede keuze, want tijdens de eerste 50 meter was er een grote valpartij vooraan waar ik links makkelijk voorbij kon”. Jitse kon de hele wedstrijd op dezelfde plaats blijven hangen en zelfs wat renners inhalen. “Het was alleen spijtig dat ik last had van mijn rug waardoor ik niet al mijn kracht kon gebruiken. Ik eindigde als 68ste “. Ewout had een super dag en eindigde als 47ste . Knap werk jongens! Want door de hoge temperatuur gaven heel wat renners op, al dan niet door de 80% regel. Britt eindigde als 46ste.

In het algemeen klassement behaalde Jitse de 72steplek en Ewout de 77ste . Britt was 47ste. In het teamklassement eindigde ons team als 33ste van de 61 teams. Een mooie prestatie en  een goede internationale ervaring.

About the Author